MY FAMILY....MY LOVE....MY HERO....

Monday, 14 May 2012

Cuti-Cuti Bali - Day 1

 15 Disember 2011 (Khamis)

Hai Uoalls....Kali ni aku nak share percutian aku ke Bali Disember tahun 2011. Walaupun ceritanya dah agak basi tapi aku nak imbau kembali kenanganku di satu tempat  percutian yang memang happening...Tiket flight dengan AA ini aku dah booked sejak February 2011 . Aku, Cik Hubby dan Dua orang puteraku....Kebetulan pula Hotel tempat Penginapan dah percuma sebab aku adalah salah seorang members vacation club....so, bab penginapan tak perlu bayar...

Bila tiket aku dah beli, aku terus booked penginapan melalui Palace Of The Golden Horses Vacation Club. Ada 2/3 tempat yang aku booked at last dapat di Club Bali @ Jayakarta Bali Club Legian...

Penerbangan kami pada pagi tu jam 9.00 am, Biasalah...kul 6.30 pagi dah bertolak dari rumah takut sangkut dalam kesesakan jalan raya. Nasib baik anak ku Aizat sudi nak hantar kami ke LCCT. Dia tak dapat ikut sebab masa ni Kolej belum lagi bercuti......

Sampai di Airport lebih kurang kul 7.30 am...Kitorang breakfast dulu kat McD di LCCT ni...buat alas perut, sebab aku dah booking sekali makanan atas flight nanti. Selesai breakfast, check in baggage, kami terus tunggu untuk boarding...On time...tak ada pulak delay...mungkin sebab pagi kot...8.50 gate dibuka dan kamipun berjalan menuju ke arah kapal terbang yang sudah sedia menanti...Fuhhh...jauh jugalah nak menapak..


Akhirnya dapat tempat duduk di bahagian belakang perut kapal...Excited nak memulakan percutian...Kami duduk sederet...Ingatkan dah selamatlah dah tak delay...rupanya...ruang udarapun Macet juga...dekat setengah jam juga kami tunggu giliran untuk terbang ke udara. masa ni aku tengok lapangan terbang kemain sesak dengan kapal terbang dari pelbagai negara tunggu giliran untuk berlepas..Hmmmm lewat lagilah nampaknya...

 Setelah sabar menunggu giliran untuk berlepas, akhirnya kami terbang juga di udara....perjalanan dari Kuala Lumpur ke Bali mengambil masa hampir 3 jam penerbangan....

Kami selamat tiba di Lapangan Terbang Ngurah Rai Bali dalam lebih kurang pukul 1.30 pm...Waktu Malaysia dan Waktu di Bali adalah sama....so tak payah sibuk-sibuk dan adjust masa....Papan tanda ni mengalu-alukan kedatangan kami di sini....

Aku sungguh gembira pada hari ini kerana inilah kali pertama aku menjejakkan kaki ke destinasi pelancongan yang terkenal dengan budaya dan adat resam masyarakat beragama Hindu...


Sampai jer kami di lapangan Terbang di Bali, Pak Isme telah sedia menanti. Aku memang telah booked supir di sini melalui rakan-rakan  blogger. Akupun tak pernah jumpa Pak Isme ni...kalau menerusi gambar dalam FB mukanya adalah iras-iras sedikit dengan si Yusry KRU tu...on that day dia bawa seorang teman yang juga seorang supir, Pak Ujang namanya. Betullah seperti apa yang kawan-kawan aku ceritakan. Supir di sini adalah sangat punctual, peramah dan sangat bersopan santun.Sepatutnya aku dibawa oleh Pak Isme tetapi oleh kerana pak Isme ada tetamu lain, jadi pak Ujang yang menjadi supir aku sepanjang 4 hari kami di sini.Aku OK jer...sebab pak Ujang ni juga sangat peramah dan baik orangnya.Sedia membawa kami ke mana sahaja dari 8.30 pagi sampai jam 9.00 malam


Patung kuda dan pahlawan Ngurah Rai di tengah-tengah pekan Bali...di kiri kanan jalan banyak patung-patung pahlawan Bali yang menjadi kebanggaan rakyat Bali satu ketika dulu....


Inilah penginapan kami selama 4 hari 3 malam di Bali. Club bali @ Jayakarta Bali Club terletak di Jalan Legian bersebelahan Pekan Kuta...Agak happening pada waktu malam terutama di tepi pantai...


Aku booked penginapan ni melalui Palace Vacation Club, so tak payah bayar sebab aku members PLGH.


Apartment 1 Bedroom,dengan kemudahan bilik mandi yang ada bathtub, ruang tamu yang ada sekali sofabed dan juga kitchen untuk memasak....sangat selesa untuk kami 4 orang. Lagipun bukan nya ada kat hotel waktu siang....malam jer bila nak tidur....


Aktiviti hari pertama kami adalah bersantai-santai di tepian pantai, jalan-jalan sekitar hotel sambil snap-snap gambar dan apa lagi....perkara wajib, berdebusss di kolam renang. Hee....He..he...akak sukerrr.



Aksi-aksi kami di kolam. iskh...iskh..iskh...tak nampakpun muker orang Melayu kat sini. Semuanya orang "Bule" yang mata biru,hijau.cokelat...Diorang ni semua macam hairan jer tengok aku yang pakai baju tutup-tutup ni masuk dalam kolam. semua pakat pandang-pandang aku....Boring jer.....tapi Ada Aku Kesah....janji aku enjoy bermandi manda dengan anak-anakku....

Cewah.....posing maut lagi dalam kolam macam mak ikan duyung....

Hotel kami ni dekat sangat dengan pantai just take a walk about 3 minit untuk sampai di pantai ni...Agak ramai juga pelancong masa ni....ombak nampak kuat membelah pantai. Thats why pantai ni sesuai untuk orang ber"surffing"....

Aktiviti pantai...cam biasa bola sepak, dan juga bola tampar pantai....satu jer aku puji...kat pantai ni bersih, tak ada sampah langsung...tapi aku rasa pasir kat pantai di Redang dan pulau Perhentian lagi halus dan cantik...

 Dekat sini juga kelihatan banyak kerusi-kerusi untuk massage....kalau kat tepi pantai ni murah jer, tapi kena pandai tawar sebab diorang ni pandai juga nak cekik pelancong. tapi akak taklah gunakan perkhidmatan massage di sini....malu sebab opennnnlah sangat....

lama juga kami lepak-lepak kat tepi pantai sambil jalan-jalan menyusuri pantai ni....agak jauh jugalah...sampai boleh tembus hingga ke Pantai Kuta....Jam 7.00 petang kamipun balik ke bilik,mandi-mandi kemudian misi mencari makan sambil jalan-jalan .....

 Ok....sambung next entry....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...