MY FAMILY....MY LOVE....MY HERO....

Monday, 25 June 2012

Cuti-Cuti Bali - Day 4 (Bye-Bye Bali)

18 Disember 2011(Ahad)

Dah masuk hari ke 4 kami di Bali ni....tak puas rasanya berada di sini....hari ni merupakan hari terakhir kami di sini. Pak Ujang berjanji akan mengambil kami dari hotel jam 11 pagi nanti.

 Selesai solat aku mula mengemas apa yang patut dan menyediakan breakfast untuk pagi ini. Nasib baik apartment tempat tinggal kami dilengkapi dengan dapur dan peralatan memasak. Akupun buatlah roti bakar, sandwich dan perabiskan bekalan maggie yang telah kami bawa dari Malaysia.

Sempat juga aku mengupload gambar percutian kami di sini untuk tatapan  rakan-rakan FB ku....
Pagi tu aku sempat lagi berjalan-jalan di sekitar perkarangan hotel sambil menghirup udara pagi...Mat-mat Salleh dah ramai yang terjun ke kolam renang. Aku dan Haiqal kemudian menyusuri pantai sambil melihat-lihat keadaan sekeliling hotel....cantik. Jam 11 pagi kami terus bawa beg-beg pakaian turun ke lobi dan terus check out.Pak Ujang dah sedia menanti kami di luar lobi...


Hari ni, Pak Ujang akan bawa kami bersiar-siar di Pekan Kuta sambil membeli belah barangan sorvenir sebagai kenangan. Destinasi pertama yang kami tuju ialah ke Tugu Peringatan Mangsa Bom di Bali....

Tragedi Pengeboman di Bali yang berlaku pada tahun 2002 telah meninggalkan kesan yang sungguh mendalam kepada masyarakat bali . Dalam kejadian tersebut, yang berlaku di sebuah bar yang terletak di Jalan Legian, ramai mangsa yang terkorban termasuk warga tempatan dan juga pelancong asing. Pihak pengebom kononnya ingin membalas dendam terhadap pihak  USA, tapi yang ramai mati ialah rakyat Aussie. Warga USA hanya 7 orang sahaja yang terkorban. Pada tugu ni, dipaparkan nama-nama mangsa yang terkorban mengikut negara....

Selepas tu kami dibawa ke sekitar jalan Kuta...memang banyak restoran, spa dan hotel dibina di kawasan ini yang memang sesak dengan pelancong asing. Keadaan traffic jangan cakaplah....macet...sangat. kitorang sempat jugalah ke Hard Rock Cafe dengan Replika gitar yang tersergam cantik. Nak ambil gambar kat sinipun terpaksa que....he..he..he.. nak juga posing tu...


berebut-rebut orang nak ambil gambar....kitorangpun tumpang sekaki juga...wa...ka..ka......Selesai posing-posing kat kawasan ni, kami bergerak ke tepi pantai Kuta pula...Pemandangan kat sini sangatlah cantik dan begitu ramai pelancong yang datang terutama pada musim cuti... Masa ni dah tengahari...cuaca punyalah panas, sampai nak buka matapun perit....




Tempat wajib bergambar bila sampai di Kuta ni....masa nak ambil gambar nipun kena tunggu...sebab ramai jugalah orang yang nak berposing kat sini....Kebetulan hari ni hari Ahad....so ramailah pelancong dan warga tempatan yang berlibur di pantai ni....

 Kemain bergaya anak-anak bujang aku ni....dua-dua sibuk berposing dengan spek hitamnya....

Aku suka sangat jalan-jalan kat Mall ni sambil cuci mata...masa tu tengah End Year Sale...so banyaklah barang2 branded yang discount sampai 50 - 70 %. Tak beli apapun...jalan-jalan sambil makan-makan...Pas tu kitorangpun pergilah hingga ke belakang Mall ni...Wow...dekat ngan tepi laut...Angin bertiup punyalah best...walaupun cuaca pada ketika tu panas banget....Apa lagi akak pun posing sakanlah ngan anak-anak...Rugilah kalau tak ambik gambar kat sini sangatlah Shantekkkkk.

Ta...ra....posing...jangan tak posing...over pulak minah ni...kalaulah kat Malaysia ni ada Mall kat tepi laut macam kat Bali ni..kan best...Lama juga kitorang lepak kat sini sambil bersantai sementara buang masa menunggu waktu berlepas pulang ke Malaysia....


Destinasi seterusnya...Pak Ujang bawa kami ke Kedai Cenderahati Krishna...kalau kat Malaysia..ala..ala..Mydin gitu....Sajer aku ajak Pak Ujang ke sini untuk habiskan duit rupiah yang masih berbaki...aku beli T.Shirt dan cenderamata untuk Kengkawan....Oklah...barangan di sini not bad...tak payah tawar-tawar dan tak ada orang yang kejar-kejar suruh beli barangan yang dijual...aman sikit...



Gambar ni diambil di pintu masuk kedai....Ada patung Dewa Krishna di hadapannya...kalau beli barangan secara banyak, boleh suruh pekerja kedai ni pek cantik-cantik dalam kotak...senang nak bawa masuk dalam  kapal terbang......

Sementara masa masih awal lagi....kami ajak Pak Ujang minum kopi di Di J.Co Daughnut's....Sedap juga daughnuts kat sini..hargapun cam sama jer dengan yang dijual di Malaysia...


Lepak lagi...Sambil minum-minum dan borak-borak dengan Pak Ujang....sedih pula nak berpisah dengan Pak Supir yang sangat baik hati, peramah dan suka merendah diri. Dia tahu untuk meletakkan dirinya di mana? Susah nak cari pemandu pelancong cam ni. Insyaallah Pak satu hari nanti kita Bisa bertemu lagi....

Tiba waktu untuk Pak Ujang hantar kami ke Airport walaupun pada ketika itu jam baru pukul 7.30 malam. Flight kami sepatutnya berlepas jam 9.45 malam...Tapi...nan Ado...delay sampai pukul 11 malam...Iskh..iskh...iskh...melepaklah jawabnya kat Air Port Ngurah Rai ni...Biasalah Air Asia ni...Everyone can fly...so Everyone Sure Can Wait....Anyway...Percutian kami sebagai penutup tirai tahun 2011 sungguh happening dan aku sungguh gembira bercuti bersama keluargaku tercinta....Ok...kita jumpa lagi di Percutianku sepanjang  tahun 2012......


Bye Uollssss....thanks.. kerana setia dan sudi membaca coretan percutianku....Apa yang boleh dikongsi bersama untuk panduan percutian rakan-rakan yang lain kita sharelah kan.......SHARING IS CARING.......

Wednesday, 20 June 2012

Cuti-Cuti Bali - Day 3 (Part 2)

Garuda Wishnu Kencana

Barulah berpeluang nak mengupdate blog aku yang dah nak bersawang ni.... Sambung balik kisah hari ke 3 aku di Bali ni yang tak berapa nak best di sebelah petangnya...

Selesai jer aktiviti kami ke Turtle island, snorkerling dan watersport....kitorangpun salin baju yang dah basah tu untuk ke destinasi seterusnya...Cuaca mulalah nak menangis... Gerimis mengundang tiba...mula-mula sikit jer...lama-lama hujan dah makin lebat. Aduiyai...rosak program. Kami suruh Pak Ujang yang memang setia menunggu kami untuk bawa kami  lunch di sebuah Restoren nasi Padang. Oklah...makanan kira boleh makanlah....nak kata sedap...tak tahulah nak cakap tapi sebab perutpun dah lapar kitorang bedal jer...

Habis makan kitorangpun decide teruskan juga program hari tu...Pak Ujang bawa kami ke Sebuah tempat dimana terletaknya patung Garuda Wishnu Kencana  yang kalau siap sepenuhnya mungkin jadi patung yang tertinggi di Dunia...

Dalam hujan-hujan kitorang masuk jugalah ke kawasan pelancongan ini. Bayaran masuk ialah 20 000 idr dalam RM 7.00 seorang..




Salah satu tempat yang mesti  dikunjungi di kawasan Bukit Jimbaran adalah Garuda Wisnu Kencana atau lebih popular dengan sebutan GWK

Patung ini berlokasi di  UngasanBukit Jimbaran Bali. Karya masterpiece seniman Bali, I Nyoman Nuarta. Kawasan ini dijadikan sebagai taman budaya dan menjadi landmark bagi tempat pelancongan di  Bali dan Indonesia.  
 
Kalau kita mengunjungi objek wisata lain seperti Dreamland  ataupun Uluwatu, kita akan sampai dahulu di GWK.Tarikan tempat  ini adalah 2 patung, iaitu Patung Wisnu dan Patung Garuda. Patung  Dewa Wisnu yang dalam agama Hindu adalah merupakan  dewa Pelindung dan pemelihara yang menjadikan  burung Garuda sebagai kenderaan tunggangannya.

Patung ini dibina dengan ketinggian 140 meter,  dan boleh dilihat pada jarak  20 km sehingga dapat dilihat dari Kuta, Sanur, hingga Nusa Dua .Walaubagaimanapun patung ini masih lagi dalam pembinaan dan tak tahulah bila akan siapnya...
Patung Garuda Wisnu Kencana ini merupakan simbol dari misi keselamatan  dan keamanan dunia menurut cerita orang Bali.....


http://1.bp.blogspot.com/-EoOk0PZEoIQ/T09d_l-Xw4I/AAAAAAAABPc/iK-mHbkqajw/s1600/GWK+Bali.jpg







Hujanpun hujanlah....yang penting bila sampai sesuatu tempat tu, posing tetap posing.,..wa ka ka...
Nasib baik Pak Ujang sediakan 2 payung yang agak besar dan kitorang boleh syer...dalam hujan-hujan tu ramai juga pelancong yang datang...kebanyakannya pelajar sekolah...dari Indonlah semestinya...


Selesai bergambar di perkarangan luar tempat patung tersergam megah, kamipun masuk ke ruangan pameran...banyak patung-patung dewa dan pakaian masyarakat Bali dipamerkan. Aku dan Abang Zul sempat bergambar pada patung Replika penari bali. bila tengok gambar ni....wah....seksinya aku. Tapi korang jangan salah faham tau, bahagian muka jer original muka aku, yang lain bukan tau...he..he..he...

Replika patung dengan pakaian bangsawan masyarakat Bali....selain tu dipamerkan juga alat-alat muzik tradisional mereka untuk tatapan para pengunjung....

Pada hari ke 2 sepatutnya kami menyaksikan pertunjukan tarian Barongan,tapi disebabkan anak-anak dan Abang Zul tak nak tengok tarian tu, so kitorang skip dan terus ke destinasi lain. Hari ni kebetulan ada pertunjukan percuma Tarian Barong di Pentas Terbuka di GWK, aku sempatlah layan persembahan tarian ni yang ada cerita disebaliknya...Bila tengok muka penari-penari ni....so scary...tapi aku tengok penari-penari pompuan memang cantik-cantik...

 Selepas ke GWK, kami sepatutnya ke Uluwatu...kalau tengok gambar dari rakan-rakan blogger yang lain tempat ni cantik dan pemandangan di sini amat menakjubkan....tapi tak berkesempatan nak ke sana sebab hari hujan, tarian kecak dancepun tak dapat nak tengok.....boringnya....kitorang tengok pantai Dreamlandpun dari kejauhan jer....
Uluwatu view from the other end
 Pemandangan dari atas tebing Uluwatu....cantikkan pemandangan di atas tebing ni.....Insyaallah kalau berkesempatan pergi lagi , aku akan pastikan sampai di sini.....

Berkas:Pantai Dream Land.jpg

Pantai Dreamland....ramai Mat-Mat Salleh suka bersantai dan bercanda di tepian pantai....kitorang tengok dari atas bukit jer sebab masa ni hujan agak lebat....gambar ni ambik dari internet...


Anak-anak aku dah mula bosan....so cik Abang Zul suruh pak Ujang bawa kami balik ke hotel. Hujan-hujan camni apa lagi yang sedapnya zzzzzzzzzz lah. Akupun terus tanya Pak Ujang kalau-kalau dia boleh hantar aku ke SPA....Pak Ujang terus call sebuah SPA yang memang dia rekomen pergi kat sini. Aroma Spa, Nasib baik  masih ada kosong. So Pak Ujang hantar aku dulu ke SPA ni manakala yang lain-lain Pak Ujang hantar terus ke hotel.

Akupun terus diperkenalkan oleh Pak Ujang kepada pekerja SPA ni...setelah aku memilih pakej, massage seluruh badan. scrub, lulur dan mandi bunga aku dibawa masuk ke dalam sebuah bilik, dan tukang urut yang melayani aku sangat lembut dan sopan sekali.Korang nak tahu berapa harga yang aku bayar untuk keseluruhan pakej ni......250 000 idr dalam RM 90.00 jer. macam tak percaya. Kalau kat Malaysia ingat boleh dapat harga macam ni....Nan Ado....

Selepas 2 jam iaitu lebih kurang jam 8 malam, Pak Ujang datang ambik aku yang dah segar bugar selepas diurut dan mandi bunga. Kami ke Jimbaran Bay untuk menikmati makan malam di tepian pantai.


Memang aku tahu kalau makan kat sini a bit mahal...tapi nak merasalah konon makan seafood kat sini sebab dah sampai kan kat Bali ni....Memang banyak deretan Restoren yang menawarkan pelbagai harga pakej. Pak Ujang suggest kitorang makan kat sini, lupa pula apa nama Restoren ni...Angin pantai memang kuat...kalau makan kat tepi pantai alamat pasir masuk dalam makanan.

Inilah antara makanan yang termasuk dalam pakej makanan untuk 4 orang. Lokan bakar bercili, Ikan Kerapu bakar, lobster, sotong dan udang bakar. Makanan ni disediakan sekali dengan mushroom soup, kangkong goreng bercili dan nasi putih...Minuman dia bagi 4 jer...kalau nak tambah kira lain.Nasib baik rasa makanan tidak mengecewakan. Sambal @ sos pencicah memang menepati selera aku. Korang nak tahu berapa yang aku bayar untuk harga makan di sini...1juta 100 idr...lebih kurang RM 385.00 harga makanan paling mahal yang aku pernah bayar untuk 4 orang. Mengalahkan makan kat hotel....layan jerlah...

Aku rasa makan kat Restoren Udang Bale Mang Engking pun lebih sedap dan harganya berpatutan....
 Setelah membayar bil, kitorangpun bergerak balik ke hotel.....perut dah kenyang, badanpun dah penat. Balik hotel nanti nak kena kemas-kemas barang sebab esok kami akan berangkat pulang ke Malaysia...


Dari Jimbaran....kitorang dapat lihat pemandangan waktu malam di Bali. Kalau Area Kuta,  Malam nya mula hidup selepas jam 10 malam. Masa ni kita boleh lihat ramai mat Salleh berjimba,menari, mabuk-mabuk di pub-pub dan sepanjang jalan kuta ni. Sangatlah happening...

Sampai hotel lebih kurang jam 10 malam. Kitorang terus mengucapkan terima kasih pada Pak Ujang dan berjanji akan jumpa lagi beliau keesokannya jam 11 pagi.....

Oklah nanti kita sambung lagi di last episod aku di Bali ni.
........Wassalam......




Monday, 11 June 2012

Cuti-Cuti Bali - Day 3 (Tanjung Benoa...Turtle Island) Part 1

Sabtu - 17 Disember 2011

Hari ke 3 di Bali seawal 8.00 pagi kami sudah menunggu Pak Ujang di lobi hotel. Memang punctual...belum pukul 8 lagi Pak Ujang sudah sedia menunggu. Hari ni pagi-pagi lagi dah hujan, tapi gerimislah...cuacapun macam mendung jer...Destinasi kami pada hari ini ialah ke Turtle Island tempat penetasan dan pembiakan penyu....

Sampai di Tanjong Benoa, kamipun memilih pakej yang ditawarkan Trip to Turtle Island, snorkerling, jet ski, and flying fish....memang best gilerrr...anak-anakpun baru aku tengok dia enjoy hari ini....


sampai jer di Turtle Island ni..kami disambut oleh pemandu pelancong yang sangat-sangat ramah....dan sedia menemani kami sepanjang lawatan di Turtle Island ni...Pelancong pada masa ni punyalah ramai...tak tahu datangnya dari mana...

Setiap pelancong yang datang dikenakan 5 000 idr untuk membantu pemuliharaan haiwan dan tempat pelancongan   ini...kawasannya tak lah besar tapi seronok kerana kita boleh pegang-pegang dengan haiwan-haiwan di sini yang memanglah mesra....sangat.



Bot yang membawa kami ke Pulau Penyu...bottom glass boat...Konon-konon nampaklah ikan kat dalam laut...tapi nan ado....cermin bot yang diperbuat dari fiber ni pun nampak kelabu jer....

Penyu-penyu memang banyak....dari yang baru menetas sehinggalah yang dah dewasa...kalau tengok badan penyu ni...macam-macam corak pulak....


Aku ambil kesempatan masuk dalam kolam ni dan merasai sendiri macam mana rupa bentuk penyu ni sebenarnya...kalau yang besar tu...mak aiii berat, tak larat nak angkat...makanan penyu ni...ialah sayur kangkung dan rumpai air....


Selain dari penyu banyak lagi binatang-binatang yang jinak yang menjadi tumpuan pelancong....kitorang sempatlah bergambar dengan si Iguana ni dan juga burung helang yang memang pandai menurut kata dan yang bestnya sangat jinak....



Aku buat-buat berani bila our tourist guide letakkan ular sawa ni di bahu aku...Gelipun ada juga...bila pegang badan ular ni...lembik jer...tapi badannya agak bersisik...Aku berani nak pegang sebab mulut ular sawa ni dah di tape dengan plaster...he,,he,,he...akak beranilah...

Dekat sini kitorang boleh masuk dalam sangkar lagi...burung-burung memang sangat jinak...

Dah habis melawat kawasan aku rasa adalah lebih kurang 2 jam kami di sini...kamipun berehat-rehat sambil minum air kelapa "Bali"....

Habis minum-minum kitorangpun mengucapkan selamat tinggal kepada adik-adik penyu dan our tourist guide yang sangat peramah sampai lupa nak tanya saper nama??? memang best....pas ni kitorang tak sabar pula nak bersnorkerling...


Pemandu bot kemudiannya membawa kami untuk bersnorkerling....satu jer yang aku frust...airnya tak berapa nak bersih sebab terdapat macam ada tumpahan minyak di permukaan air...


Aku layan jugalah snorkerling di sini sambil bagi ikan makan. Ikan-iakan kat sinipun tak adalah yang cantik-cantik....sama jer macam ikan-iakan kat laut di Malaysia dan paling banyak ikan negeri perak...Hitam belang kuning...



Korang layanlah gambar-gambar aku tengah bagi ikan-ikan kat sini makan roti...



Dinie menunjukkan  kepakarannya berenang sambil menyelam....pas tu minum air sekali...he..he..he...



Antara aktiviti watersport yang kami pilih....Flying fish...anak-anak aku enjoy sangat....dapat cuba sukan air ni...Actually aku dah pilih untuk mencuba paragliding...tapi disebabkan cuaca tidak mengizinkan dan pada masa ni angin tak berapa nak ada...so, tak boleh naik..frust...



Adik....buat muka serius masa flying fish ni nak diterbangkan....kena pegang kuat-kuat takut melayang pula...sebelum terbang, bot akan tarik dulu dengan satu kelajuan yang boleh menerbangkan benda ni....













Tak dapat naik Paragliding....layan jer jet ski ni...Disebabkan jet ski nilah aku hampir kehilangan gigi depan. Jet Ski aku melambung sampai muka aku terhentak kat handle depan...Ingatkan gigi dah patah....rupanya masih ada lagi. Hu..hu..hu...darah banyak keluar...sakit beb

Anyway kitorang sekeluarga sangatlah enjoy dengan aktiviti air dan lawatan ke Turtle Island...masa ni cuaca ok lagi tapi mendung jer...selepas pukul 2.00 petang barulah hari mula hujan....ok ya..nanti kita akan sambung next entri ....Bye...Bye...
























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...