MY FAMILY....MY LOVE....MY HERO....

Tuesday, 3 April 2012

From Krabi With Love.....Part 4 - Bye-Bye Krabi....

Day 3- 14 March 2012 (Rabu)

Hari terakhir kami di Krabi...begitu cepat hari berlalu. Tak puas rasanya kami berada di sini. Awal pagi aku telah bangun, berkemas apa yang patut dan terus membangunkan hero-hero ku yang berada di banglo sebelah...

Hari ni plan tak nak breakfast kat hotel, kitorang nak beli kat gerai-gerai melayu yang ada di sepanjang jalan di Ao Nang ni.Jauh jugalah kami berjalan..at last jumpa juga dengan gerai kuih-kuih Melayu...beraneka jenis..macam kuih-kuih kat Malaysia...

kuih-kuih yang dijual....sama jer macam kuih tradisional kita...cakoi, pulut panggang, pulut inti, ondeh-ondeh dan macam-macam lagi....



Pagi ni kena makan berat sikit sebab nak travel jauh balik ke HadNyai lebih kurang 4 jam..So kami makan nasi 'Nyok" menurut kata abang yang berasal dari Pattani. Nasi ni bila aku amat-amati tak ubah macam nasi ayam kat Malaysia. Siap ada kuah cili, kicap dan Ayam gorengnya sangat crispy..Satu pinggan dalam lebih kurang 30 baht. lebih kurang RM 3.00. kemudian aku try juga pulut inti. Sangat sedap dengan inti kelapa yang manis. Kami order juga air nescafe dan teh o panas. Alhamdulillah tercapai hasrat nak minum pagi sarapan orang melayu kat Krabi ni. Harganya macam kat KL juga makan untuk 4 orang - Nasi Nyok 120 baht (RM 12) Air nescafe dan teh O 40 baht (RM 4) Kuih pulut inti 20 baht (RM 2) Semua sekali hanya RM 18.00 jer... murah kan..

Selesai mengisi perut, kami pulang dulu ke bilik hotel untuk berkemas dan chek out hotel terus. Van janji akan ambil kami jam 10 pagi..Masih awal jam baru pukul 8 pagi. Ada 2 jam lagi sebelum meninggalkan Krabi ni...

Dalam perjalanan balik sempat lagi ambil gambar kat perkarangan Hotel Tipa Krabi ni...Kejap lagi aku tunjukkan banglo kami yang macam atas pokok tu...Korang layanlah gambar-gambar kat bawah ni...

 Di hadapan Pintu masuk ke Hotel....

 Di pintu hadapan hotel....tempat kami menunggu van dari travel agent
Banglo kami yang terletak di bahagian belakang.....macam kat atas pokok

Tinggi nak naik tangga...mengah...semput nafas den....

Dari atas  Banglo. Nampak buruk jer..tapi dalam kelasss.....
Selesai jer Check out hotel kami letaklah bag-bag baju kat lobi hotel. Aku ajak Abang Zul untuk jalan-jalan kat tepi pantai sebab masih ada lagi 1 jam setengah sebelum berangkat pulang. Dinie tak nak ikut, so dia tinggal kat lobi sambil layan wi fi.

Kami terus menyusuri jalan Ao Nang dan terus ke tepi pantai...Kemain banyak boat- boat kayu berlabuh. Kebanyakan boat-boat kayu ni (Longtail boat) berlabuh di pantai sebab kat sinilah mereka akan mengambil penumpang yang telah memilih pakej untuk ke 4 Islands dan Hong Island..tambang murah sikit kalau nak dibandingkan dengan speed boat dalam 500baht jer (RM 50) Sambil duduk-duduk kat tepi pantai ni sempatlah juga aku berposing dan snap gambar-gambar kat pantai Ao Nang ni...cantik Uollss....


 Kalau nak mandi kat pantai ni boleh juga...tapi kena mandi di sebelah kiri pantai...






Bot nelayan yang berlabuh....





















Habis posing-posing kami balik semula kat hotel ada 20 minit lagi. Masa tu cuaca dah mula panas. Kami menunggu van yang dah janji nak ambil kami pada pagi ni. Jam dah menunjukkan pukul 10 45 pagi tapi yang ditunggu tak juga muncul-muncul...Aku suspen juga takut kena tipu. Tapi dalam hati berdoa semoga perkara tu tak berlaku. At last suruh receptionist hotel tolong call agent seperti dalam resit yang diberi. pukul 11 barulah sebuah van muncul dan tanya penumpang ke Hadnyai untuk 4 orang.Fuhhh lega. Terus masukkan barang-barang dalam van. nasib baik kali ni dapat duduk kat tengah-tengah taklah melambung-lambung dek tayar van lagi. Supir atau pemandu kat sini tak sama dengan yang pernah aku booking semasa di Bandung dan Bali dulu. Supir kat Indon sangatlah punctual...kalau janji kul 9.00 pukul 8.30 dah tercegat...hai...bak kata pepatah Lain Padang Lain Belalang...cam nilah yang aku rasa.....

 Antara resort dan hotel yang terdapat di Krabi...

 sambil tunggu van datang tengok dulu album gambar...
Dalam van tu ada 1 family China dari Bukit Mertajam...sangat friendly dan peramah. Bila van mula bergerak aku rasa dah lega. Pas tu driver van berhenti lagi di beberapa tempat untuk ambil orang. Adoiiiiyai....sampai naik sendat van tu dibuatnya. Selagi boleh penuh dia sumbat- sumbat lagi. Ingatkan dah habis ambil penumpang rupanya belum lagi. Van akhirnya berhenti di tempat perhentian Agent syarikat van ni. Turunkan beberapa penumpang Mat Salleh pas tu tukar dengan penumpang lain. lama juga kami tersadai kat sini lebih kurang 30 minit. Cik Abang aku dah mula nak mengamuk...Mana tak nya....kami takut ketinggalan keretapi jam 4.00 petang di Hadnyai. 4 jam bukanya sekejap...macam dari KL ke Penang. Korang gambarkanlah camner perasaan kami masa tu..

Dalam van...adik nak duduk di belakang sekali...
 habis hati dapat duduk kat tepi tingkap...
Mamat driver ni tak pandai cakap orang puteh pulak. Lagilah haru...aku nak explain kat dia , train kami pukul 4 petangpun susah... Dengan selamba sambil hisap rokok dia cakap....can..can...Kalau hilang sabar nak jer aku tumbuk muka mamat ni...tapi tak sampai hati pulak...

At last mak we Driver ni yang boleh berbahasa Inggeris cakap kat dia kami minta bertolak sekarang takut tak sempat sampai...Dia bawa punyalah laju gilerrr. Mengucap panjang aku dibuatnya...jalan yang dia bawa tak sama pula macam waktu kami datang hari tu...saborrr jer la...

Disebabkan perjalanan masih jauh aku ambil kesempatan untuk zzzzzzzzzzzzzzzzz. bukannya boleh tidor sangat....tidur-tidur ayam jer...Rasanya sepanjang 4 jam perjalanan Driver hanya berhenti turunkan penumpang dan pergi toilet jer. tak ada berhenti untuk rehat-rehat...Melambung-lambung juga kami dalam van tu sampaikan Chinese man dalam van tu pening dan muntah....

Akhirnya kami tiba juga kat Hadnyai...tepat jam 3.30 petang...Lega. Memang tepat-tepat 4 jam mamat tu bawa van ...Kami terus turun dan ucapkan selamat tinggal kat family Chinese yang kami kenal dalam van.  Siap bertukar-tukar contact number lagi....rupanya kami dalam profession yang sama...Keciknya dunia..
 dah sampai kat HadNyai Railway station...


Tiba di Hadnyai Railway station terus beli tiket nak ke Padang Besar. Nak beli makananpun tak sempat takut Train jalan...memang puasalah kami hari ni...Bila naik train jer....Kami dimaklumkan train lewat sebab tunggu Engin keretapi dari Padang Besar tiba....Delay lagi....nasib baik masa tu kat dalam coach air cond dah pasang jadi taklah rasa berasap...Sepatutnya train bertolak dari Hadnyai pukul 4.00 petang  sudahnya jam 5.00 petang baru Enjin sampai. Pukul 5.00 petang di Hadnyai dah pukul 6 petang di Malaysia..Train dari Padang Besar sepatutnya bertolak pukul 6.30 akhirnya jam 7.30 baru bergerak...lewat hampir sejam lebih...Tak kisahlah...sebab dah nak balik...Badanpun dah rasa penat sangat.


Bila sampai kat Padang Besar kena turun lagi bawa semua beg-beg...Cop pasport dan pemeriksaan kastam...Kastam tu tengok beg kami dia terus suruh jalan tak check pun...kemudian kami terpaksa tunggu lagi lebih kurang 30 minit untuk coach disambung dengan coach tempat tidur dan coach tempat duduk...masa ni aku ambil kesempatan untuk beli makanan. Husband aku terus call kawan dia di Padang Besar minta tolong belikan Nasi goreng untuk bekal kami makan malam nanti. Sementara tunggu train, aku dan anak-anak layan makan maggie dulu...he..he..he...laparrr...

Bila pengumuman dibuat suruh penumpang naik...kamipun terus menuju ke coach no L 1. Nun jauh dihujung sekali. Tak sabar rasanya nak meluruskan badan ni...Masuk jer dalam train terus susun-susun beg.Kali ni kami dapat tempat tidur semuanya di bahagian bawah....tak payah nak naik tangga. Akupun apa lagi terus pergi cuci muka dan ambil wuduk...solat dalam keretapilah gamaknya...


 Dah tak sabar nak landing...
 tempat tidur yang selesa...

Selepas makan bekalan yang kami beli tadi..nasi Goreng Pattaya dan Nasi Goreng Kampung...aku tak sedar bila masanya aku tertidur...letih dalam perjalanan...ni nak sambung lagi perjalanan dengan keretapi 12 jam lagi....layannnn.....

 Adik dan Angah tak tidur pun...layan dengar lagu yang sorang lagi main games...

 Beginilah keadaan katil yang dah ada penghuni...tutup dengan langsir...
Kami selamat tiba di Stesen KL Sentral dah dekat Pukul 8 pagi...Breakfast dulu di foodcourt kemudian kitorang ambil Teksi berkupon berharga RM 18.00 untuk balik ke rumah....

Tanda Mata Dari Krabi - Thailand

Inilah....antara sourvenir yang aku beli semasa di Krabi.Taklah bershopping sangat hanya beli sikit-sikit jer sebagai kenangan....Untuk pengetahuan Uollsss Krabi ni bukanlah tempat untuk bershopping...untuk bersantai-santai bolehlah...Kalau kat Had Nyai....harus kalau korang nak shopping...
 Baju I Love Krabi...beli sorang satu untuk Aku,Abang Zul,Aizat,Dinie dan Haiqal dapat beli dengan harga 120 baht...RM 12.00, Seluar Tomoi kecik tu yang mahal...letak harga sampai 250 baht...tawar punya tawar dapatlah 150 baht...RM 15.00

 Baju ni aku beli untuk anak sedara aku Raiqal...baju Krabi dan seluar tomoi...
 Cermin muka.. cantik buat sourvenir...ada macam-macam colour....60 baht jer satu...
 Siap ada kotak sekali...gambar gajah ni tetap ada...lambang negeri Thai...

Antara FM yang aku beli di Krabi...tak banyak choice...harga pun ada macam-macam. Aku dapat beli yang jenis batu 40 baht (RM 4) yang jenis gambar pemandangan dapat dalam 3- 100 bahth ada juga yang 4 -100 baht...(RM 10)

Percutian singkat 3 hari 2 malam di Krabi meninggalkan seribu satu kenangan...Perjalanan jauh yang sungguh adventure dengan berbagai peristiwa yang menimpa kami sekeluarga tidak mematahkan semangat kami untuk datang lagi ke sini....Insyaallah kalau ada rezeki aku akan travel lagi ke tempat-tempat percutian yang lebih menarik....


THE END .....LOVE KRABI.........
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...