MY FAMILY....MY LOVE....MY HERO....

Monday, 19 March 2012

From Krabi With Love.....Part 1 (Long Journey To Krabi)


Assalammualaikum....

Dah lama tak update blog ni...kerja-kerja Admin yang bertimbun dan kertas-kertas exam yang perlu ditanda menambahkan sesak dadaku buat seketika...Cuti pertengahan Penggal 1 baru-baru ni aku ambil kesempatan untuk merelaxkan diri dari rasa stress dengan kerja-kerja sekolah...Thanks to my Hubby yang sudi nak bawa aku dan 2 orang putera kesayanganku ke satu tempat peranginan yang memang dah lama aku impikan....

11 Mac 2012 - Ahad

 Perjalanan kami ke destinasi percutian dibuat dalam masa yang singkat. Memang tak rancang pun...
 Oleh kerana dah lama tak naik keretapi dan nak save budget. Kitorang memilih Perkhidmatan KTMB dari KL Sentral terus ke Hadnyai...Tambang Free pergi dan balik untuk kami satu family.


Duduk-duduk dulu sambil posing-posing ambil gambar...
Perjalanan dari KL ke Padang Besar mengambil masa hampir 12 jam, so kami memilih untuk booked tempat tidur agar lebih selesa sebab jauhhhh lah sangat.
Beginilah keadaan dalam gerabak tempat tidur......
Kalau sesiapa yang berminat untuk memilih perjalanan dengan keretapi....silakan.Tapi kena sabar juga sebab KTMB dan Air Asia tak jauh beza...selalu delay...

Kalau booked tempat tidur di bahagian bawah tambang perjalanan sehala dari KL ke Hadnyai lebih kurang RM60.00.  Tempat tidur bahagian Atas murah sikit dalam RM54.00 kalau tak silap nanti kita update balik. Perjalanan jauh selesa sikitlah kalau ambil tempat tidur...dapat lurus-luruskan badan...
bunyi bising keretapi tetap kedengaran. Tidur tu taklah lena sangat...

 Tempat Tidur di bahagian bawah....
 Tempat tidur Di Bahagian Atas...
Keretapi bergerak jam 9.20 malam. Mata ni bukannya boleh terus lelap. kalau kat rumah pukul 12 baru nak masuk tidur. My hubby ajak aku dan anak-anak pergi minum-minum dan lepak jap kat cafe dalam gerabak keretapi ni...jauh jugalah nak berjalan dari satu gerabak ke satu gerabak, Keadaan cafe ni bukanlah macam cafe-cafe yang biasa kita pergi.Ala-ala jer...makanan pun semua yang dah siap pack...Aku tak makanpun sebab perut  masih kenyang lagi..Haiqal jer teringin nak makan Maggie cup. Kitorang order teh tarik dan nescafe tarik....borak-borak sebab mata tak mengantuk lagi. lebih kurang 45 minit minum-minum di cafe kami bergerak semula ke tempat tidur...

 Lepak-lepak kat Cafe...Ada kerusi dan meja..
 Minum dulu......lega dapat minum nescafe panas...

Keadaan dalam cafe....makanan tak banyak...yang ringan-ringan jer....kalau aku jual makanan dalam cafe ni laku kot....tunggulah pencen nanti ambil tender....ha..ha..ha..

Waktu kami sampai di Ipoh..Keretapi buat perangai pula.Enjin rosak. Kami tersadai di stesen Ipoh hampir 2 jam...heeeee gerammm.sure lambat sampai Padang Besar. Masa ni mata dah tak boleh nak lelap. Dalam fikiran nak sampai cepat jer...Bila tanya ngan Cik Abang aku, dengan selamba jer dia  jawab. Keretapi ni kalau tak rosak bukan KTMB lah namanya...


Akhirnya sampai juga aku kat Padang Besar. Sepatutnya sampai kul 9.30 pagi.tapi dah terlajak sampai dah dekat pukul 12.00 tgh. korang kiralah berapa jam kami dalam keretapi...saborrr jerlah.
Sampai di Stesen Padang Besar, semua penumpang yang hendak ke Hadnyai kena turun dulu untuk cop pasport pas tu naik semula train tadi untuk ke Hadnyai. Perjalanan dari Padang Besar Ke Hadnyai mengambil masa dalam 45 minit. Tunggu pula kepala keretapi dari hadnyai untuk tarik gerabak kami dari Malaysia ni...Moral of the story kalau nak ke Krabi lepak dulu kat Hadnyai semalam. Pagi-pagi esok baru bertolak Ke Krabi. jangan jadi macam aku. Disebabkan Keretapi lambat aku terlepas naik Van pukul 1.00pm.

 Dari Padang  Besar...naik train ke Hadnyai....kali ni tempat duduk pula....
 Dah sampai kat Hadnyai Railway Station....

Bila kami sampai jer di Hadnyai..misi pertama kami ialah mecari Travel Agent yang menawarkan perkhidmatan Van. Puas kami tawar menawar harga dengan beberapa agen yang banyak di sepanjang stesen Keretapi ni...oleh kerana masa ni musim cuti sekolah, orang Malaysia, Singapore dan pelancong asing memang ramai ke sana. At last kami dapatlah harga tambang van pergi dan balik 800 baht seorang kira-kira  RM 80.00. Dah malas nak cari yag paling murah Kamipun setuju dengan harga yang ditawarkan. Main pakai culculator jer...sebab cakap dengan mamat Siam ni macam cakap dengan Ayam dan Itik.

Sambil tunggu van tiba...posing dulu kat pejabat Travel Agent ni...

Tepat pukul 2.30 waktu Thailand baru kami bertolak ke Krabi.Dalam van yang boleh muat 12 orang ni kami berempat  + 4 orang Siam dan 4 orang Mat Salleh. Yang tak sedapnya...kitorang duduk paling belakang sekali sebab memang ada 4 seat kosong. Aduiiiyai...mak tak selesa sangat. Sakit badan-badan akak kena lambung dek tayar van. Kalau kena lambung ombak sukerlah...Walaupun van itu cermin gelap, dan ada Air cond uwa....uwaaa,,,panas berasap, air cond tak berapa nak rasa.
Trip kali ni betul-betul adventure...Korang bayangkanlah...4 jam lagi baru sampai Krabi. Macam dari KL ke JB.ha..ha..ha..

 Van cam nilah...yang bawa penumpang dari Hadnyai ke Krabi....Van cantik dan nampak baru...tapi kalau duduk belakang sekali...rasalah azabnya...he..he..he...

Mamat driver van ni pula...tak pandai cakap orang puteh main bahasa isyarat jer kat dia ni. nak tergelak juga aku dibuatnya. Van berhenti sekejap di satu daerah bernama Trang. Masa berhenti kat sini aku ambil kesempatan solat Jamak dekat surau yang ada kat sini. Besar dan sangat selesa. Banyak orang Islam Pattani kat sini. Berhenti rehat dalam 20 minit jer...sempat juga beli roti telur bakar buat pengalas perut dan air botol...kemudian kami meneruskan perjalanan kembali. sampai di Pekan Krabi hari dah gelap. Kul 8.00 kita, kat sana baru kul 7.00 malam.
 Gambar dalam van....masa ni dah sampai Krabi Town....Berhenti dekat Travel Agent yang menawarkan pakej ke Phi-Phi Islands, 4 Islands hopping, Hong Islands, Elephant Tracking dan juga perkhidmatan Van dan hotel.
Fuhhh seharian dalam perjalanan badanpun rasa dah berlengas. At last kami tiba juga Kat Hotel Tipa Krabi....Terus Check In Hotel....


Tengah check In...Hotel Tipa Krabi....Duduk dalam hutan.....

Pekerja hotel hantar kami ke bilik dengan menaiki kereta Buggy...dahlah gelap...bilik kami kat bahagian belakang. Rumah banglo kami tu ala-ala dalam hutan...pas tu pulak terpaksa naik tangga tinggi macam rumah atas pokok. Tapi bila masuk jer dalam...wow....cantikkkk ada kelass. Terubat rasanya segala penat seharian dilambung tayar Van...he..he..he..Terus mandi-mandi, solat....pas ni misi mencari makan pula...lapar ni....tengah hari tak makan....
Tempat beradu....luar nampak buruk jer....tapi dalam cantik....Romantik gitu.....

 Bilik mandi yang bersih dan selesa......Bath tub tak ada sebab rumah atas pokok.....he..he..he..

 Bilik luas.....Ada balcony lagi....lupa nak snap bahagian tu sbb masa ni dah malam....




Oklah....To Be Continiue.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...