MY FAMILY....MY LOVE....MY HERO....

Monday, 11 June 2012

Cuti-Cuti Bali - Day 3 (Tanjung Benoa...Turtle Island) Part 1

Sabtu - 17 Disember 2011

Hari ke 3 di Bali seawal 8.00 pagi kami sudah menunggu Pak Ujang di lobi hotel. Memang punctual...belum pukul 8 lagi Pak Ujang sudah sedia menunggu. Hari ni pagi-pagi lagi dah hujan, tapi gerimislah...cuacapun macam mendung jer...Destinasi kami pada hari ini ialah ke Turtle Island tempat penetasan dan pembiakan penyu....

Sampai di Tanjong Benoa, kamipun memilih pakej yang ditawarkan Trip to Turtle Island, snorkerling, jet ski, and flying fish....memang best gilerrr...anak-anakpun baru aku tengok dia enjoy hari ini....


sampai jer di Turtle Island ni..kami disambut oleh pemandu pelancong yang sangat-sangat ramah....dan sedia menemani kami sepanjang lawatan di Turtle Island ni...Pelancong pada masa ni punyalah ramai...tak tahu datangnya dari mana...

Setiap pelancong yang datang dikenakan 5 000 idr untuk membantu pemuliharaan haiwan dan tempat pelancongan   ini...kawasannya tak lah besar tapi seronok kerana kita boleh pegang-pegang dengan haiwan-haiwan di sini yang memanglah mesra....sangat.



Bot yang membawa kami ke Pulau Penyu...bottom glass boat...Konon-konon nampaklah ikan kat dalam laut...tapi nan ado....cermin bot yang diperbuat dari fiber ni pun nampak kelabu jer....

Penyu-penyu memang banyak....dari yang baru menetas sehinggalah yang dah dewasa...kalau tengok badan penyu ni...macam-macam corak pulak....


Aku ambil kesempatan masuk dalam kolam ni dan merasai sendiri macam mana rupa bentuk penyu ni sebenarnya...kalau yang besar tu...mak aiii berat, tak larat nak angkat...makanan penyu ni...ialah sayur kangkung dan rumpai air....


Selain dari penyu banyak lagi binatang-binatang yang jinak yang menjadi tumpuan pelancong....kitorang sempatlah bergambar dengan si Iguana ni dan juga burung helang yang memang pandai menurut kata dan yang bestnya sangat jinak....



Aku buat-buat berani bila our tourist guide letakkan ular sawa ni di bahu aku...Gelipun ada juga...bila pegang badan ular ni...lembik jer...tapi badannya agak bersisik...Aku berani nak pegang sebab mulut ular sawa ni dah di tape dengan plaster...he,,he,,he...akak beranilah...

Dekat sini kitorang boleh masuk dalam sangkar lagi...burung-burung memang sangat jinak...

Dah habis melawat kawasan aku rasa adalah lebih kurang 2 jam kami di sini...kamipun berehat-rehat sambil minum air kelapa "Bali"....

Habis minum-minum kitorangpun mengucapkan selamat tinggal kepada adik-adik penyu dan our tourist guide yang sangat peramah sampai lupa nak tanya saper nama??? memang best....pas ni kitorang tak sabar pula nak bersnorkerling...


Pemandu bot kemudiannya membawa kami untuk bersnorkerling....satu jer yang aku frust...airnya tak berapa nak bersih sebab terdapat macam ada tumpahan minyak di permukaan air...


Aku layan jugalah snorkerling di sini sambil bagi ikan makan. Ikan-iakan kat sinipun tak adalah yang cantik-cantik....sama jer macam ikan-iakan kat laut di Malaysia dan paling banyak ikan negeri perak...Hitam belang kuning...



Korang layanlah gambar-gambar aku tengah bagi ikan-ikan kat sini makan roti...



Dinie menunjukkan  kepakarannya berenang sambil menyelam....pas tu minum air sekali...he..he..he...



Antara aktiviti watersport yang kami pilih....Flying fish...anak-anak aku enjoy sangat....dapat cuba sukan air ni...Actually aku dah pilih untuk mencuba paragliding...tapi disebabkan cuaca tidak mengizinkan dan pada masa ni angin tak berapa nak ada...so, tak boleh naik..frust...



Adik....buat muka serius masa flying fish ni nak diterbangkan....kena pegang kuat-kuat takut melayang pula...sebelum terbang, bot akan tarik dulu dengan satu kelajuan yang boleh menerbangkan benda ni....













Tak dapat naik Paragliding....layan jer jet ski ni...Disebabkan jet ski nilah aku hampir kehilangan gigi depan. Jet Ski aku melambung sampai muka aku terhentak kat handle depan...Ingatkan gigi dah patah....rupanya masih ada lagi. Hu..hu..hu...darah banyak keluar...sakit beb

Anyway kitorang sekeluarga sangatlah enjoy dengan aktiviti air dan lawatan ke Turtle Island...masa ni cuaca ok lagi tapi mendung jer...selepas pukul 2.00 petang barulah hari mula hujan....ok ya..nanti kita akan sambung next entri ....Bye...Bye...
























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...