MY FAMILY....MY LOVE....MY HERO....

Thursday, 2 May 2013

MEDAN-LAKE TOBA - DAY 4 (CITY TOUR)

18 Disember 2012 -  Medan City Tour - Pasar Ikan 
- Medan Mall - Hotel Garuda Plaza
 
Hari Ke 4 di Medan. Pagi-pagi lagi dah terbangun dari tidur...setelah selesai solat dan bersiap-siap, aku mengejutkan anak-anak ku di bilik sebelah. Mula membebel suruh bangun dan bersiap...
Breakfast start pukul 7.00 pagi (8.00 waktu Malaysia). Hari ni taklah terkejar-kejar sangat sebab program Jalan-Jalan Medan bermula selepas lunch, so masih ada masa lagi....

Breakfast kat Hotel Garuda Plaza ni Buffet style. Banyak makanan yang dihidangkan, sampai tak larat nak makan.

Di tepian kolam renang Hotel garuda Plaza....Hari ni kami breakfast kat tepi kolam....baru berselera nak makan....Macam-macam ada....pilih jer yang mana berkenan

Turun breakfast, Kak Nafisah dan Kak Wan dah lama tunggu. Sambil makan-makan kitorang berbual-bual kisah trip semalam....Pagi ni boleh relax-relax sikit sebab Kak Intan bagi tahu, tour city we all akan bermula selepas lunch....

Sempat lagi posing cik Kak ni....kalau boleh terjun dalam kolam ni...dah lama berdebuss...tapi seganlah pula...ramai orang dok makan dan duduk-duduk kat sini. .....

Memandangkan masih terlalu awal...aku ajak Abang Zul pergin ronda-ronda pekan Medan...nak jalan kaki letihlah pulak so kitorangpun naiklah motor beca ni...korang tengoklah sendiri azab jugalah nak naik beca ni. Muat-muat 2 orang jer kalau dua-dua badan besar alamat tak selesalah jawabnya.....

Masa kitorang keluar dari hotel, seorang pemandu beca ni berhenti dan offer nak bawa kitorang pusing-pusing bandar....Ni akak nak nasihatlah ya...kalau nak naik beca ni kena tanya harga dulu jangan terus naik nanti kena cekik....

Aku rasa, kitorang ni dah terkena juga....masa kitorang tanya berapa harga dia dengan lemah lembut bagitahu berapa-berapa jer nak bagi...tak kisah....sekali tu bila dah bawa pusing-pusing dia minta 200 ribu idr...perhhhh dekat RM 70 tu...sebab harga sebenarnya satu beca kalau nak suruh hantar ke sesatu tempat hanya 15 000 idr jer...Malas nak bertekak aku bayar jer.....
Kalau nak naik teksi...naiklah teksi Blue Bird warna biru sebab teksi ni pakai meter, jarang nak kena tipu...he he he...

Selesai pusing-pusing bandar kami balik semula ke hotel....Aizat, Haiqal,Kimi dan Haris sibuk layan FB...Tepat kul 12.00 tengah hari kitorang berkumpul di lobi hotel sebab kami akan dibawa untuk lunch di sebuah Restoran Minang tidak jauh dari Hotel. Lebih kurang 50 meter jer...
Makanan yang dihidang pelbagai jenis...tapi biasalah kan anak-anak hanya makan lauk berasaskan ayam je yang lain diorang tak minat...yang minat ibu ngan ayah dia jer...he he he...Bismillah......

Tunggu geng-geng lain yang belum sampai.... meriah betul lauk yang dihidangkan...

Tengah tunggu nasi dan minuman sampai...Makan kat restoran ni air yang dihidangkan air suam je, kalau  nak minuman lain boleh order tapi bayar sendiri ya...

Minuman special yang memang famous kat sini....JUS POLIGAMI....pernah dengar tak....akakpun tak pernah. Jus ni campuran buah Markisa, Mangga,Durian Belanda...memang sedap sebab buah-buahan nya memang fresh....

Jus Alpukat....memang marvelous....campuran cokelat di dalamnyapun 
memang manis dan pekat...

Selesai makan, kami solat dulu di surau yang disediakan di restoran tersebut. Bas datang ambil kami dalam pukul 1 petang...Kami dibawa pusing-pusing bandar dan destinasi pertama yang kami pergi ialah ke Pasar Ikan....Pasar ni nama jer pasar ikan tapi tak ada jual ikan pun Masuk jer kat pasar ni, dah mula rasa panas....deretan kedai menjual pakaian, tudung, telekung, baju, jubah, eksesori dan macam-macam lagi...serupa arked kat Jalan Tuanku Abdul Rahman....

Yang jadi pilihan kebanyakan wanita ialah kain sulam, telekung dan kain sutera....Harganya mahal sikit kalau nak dibandingkan dengan Pasar Baru ,Bandung yang penting pandai tawar-menawar kalau nak harga murah....

Rambang mata dibuatnya....tak tahu nak pilih yang mana satu...dalam tak nak-tanak beli tu tersambar juga 3 pasang kain sulam...

Kaum ibu sibuk membeli belah...anak-anak dan Encik Suami boring menunggu....sabarlah ekkk....tak habis nak shopping lagi. He he he....

Habis bershopping di Pasar ikan, kami dibawa pula untuk bershopping di Medan Mall. Semalam datang hari dah nak malam Tempat shopping di bahagian blok belakang dah ditutup...so hari ni kitorang boleh jalan-jalan dan bershopping di sini....

Jalan-jalan cuci mata...Aku ngan kak Tipah jer ...yang lain dah tak nampak, kami dah berpecah ikut haluan masing-masing....Sempat membelek baju tidur "deuter" dari batik....belilah beberapa helai untuk bagi kengkawan sebagai hadiah....
Medan Mall ini memang besar....ala-ala Sogo, Jusco...tapi banyak kedai-kedai lain yang turut  menjual pakaian, bag, kasut, T shirt, jeans dan pelbagai barangan lain pilih jer yang mana berkenan yang penting ongkos nya.........

Tak larat nak berjalan kitorang lepak kat Dunkin Doughnut sambil minum-minum menunggu masa 3 jam yang diperuntukkan untuk kami bershopping.....Tepat pukul 7.00 pm bas dah sedia menunggu kami di hadapan Medan mall...Kami dibawa pulang ke hotel dengan hasil tangkapan masing-masing....he he he....

Sampai di hotel aku baru terpandang si Garuda ni yang megah berdiri di hadapan Hotel Garuda Plaza....Sempat posing kat sebelah cik Garuda ni....sebab esok dah nak berangkat pulang....

Balik ke bilik, aku mula merebahkan badan atas tilam empuk....waduh....bestnya...selesai mandi dan bersolat aku berehat-rehat sekejap sambil layan tv sementara menunggu masa untuk makan malam jam 8.00 malam nanti....






Makan malam hari ni di cafe Hotel garuda Plaza....makanan dah sedia terhidang, apa lagi perut memang dah lapar so....makan jer apa yang ada.....makanan not bad, ada ayam, sup, ikan sweet sour and mix vege....simple but sedap....


Selesai makan anak-anak mula melayari internet yang disediakan di lobi hotel....yang pompuan-pompuan lepak kat lobi sambil tengok tv dan berbual-bual...nak keluar dah tak larat nak berjalan...so duduk jerlah kat hotel sambil dengar group lain yang sedang berkaraoke....

Boring kat dalam aku dan Abang Zul jalan-jalan ambik angin luar tetiba terpandang keta Mec...ni dari jauh macam kereta mainan....kiut...mungkin kereta milik pengunjung hotel ni...posing...jangan tak posing...

Bosan duduk luar teringat pula kat anak-anak...ke mana pulak diorang ni pergi...cari kat lobi tak ada..call kat bilik tak berjawab....teringat pula entah-entah mandi kat swimming pool...Betul jangkaan aku...budak-budak berempat ni kemain seronok lagi bedebus dalam kolam...bukannya tahu sejuk...janji diorang enjoy...
 
Malas nak tunggu diorang, akupun pesan kat Aizat suruh naik pukul 10.30...Nak naik bilik dulu, kemas apa yang patut...Pagi esok free and easy...sebab flight kami jam 5.40 petang....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...